download (48)

Top 10 moeilijkst te vervullen vacatures 2017

Ondanks de aantrekkende economie blijven Nederlandse bedrijven moeite hebben om bepaalde vacatures te vervullen. Dit blijkt uit recente data van vacaturesite Indeed. Het bedrijf onderzocht de functies die in Nederland langer dan zestig dagen openstonden op Indeed en kwam zo met een top 10 van de moeilijkst te vervullen vacatures in 2017. Volgens de Indeed-data is de top 10 in Nederland als volgt:

Top 10 moeilijkst te vervullen vacatures

  1. verzorgende individuele gezondheidszorg (IG) niveau 3 (48,5%)
  2. psychiater (41,9%)
  3. servicemonteur koeltechniek (40,1%)
  4. machinist (39,4%)
  5. lasser (36,9%)
  6. wijkverpleegkundige (36,5%)
  7. frontend-developer (35,4%)
  8. loodgieter (34,8%)
  9. Java-developer (34,6%)
  10. verpleegkundige niveau 4 (34%)

Op de eerste plek staat de functie van verzorgende individuele gezondheidszorg niveau 3. Van al deze vacatures stond 48,5 procent langer dan zestig dagen online.

De data laat zien dat een groot deel van de moeilijkst te vervullen vacatures afkomstig is uit de zorgsector. Sander Poos, Managing Director Benelux bij Indeed: “De zorgsector vertoont opvallend veel langdurig openstaande vacatures. Een van de redenen is de mismatch op de arbeidsmarkt van zorg en welzijn. Dit blijkt ook uit het Arbeid in Zorg en Welzijn-rapport van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Terwijl de vraag naar werknemers in de sector toeneemt, zijn er steeds minder mensen die een studie in die richting volgen. Verder kromp de sector de afgelopen jaren, met een grote uitstroom en vergrijzing van werknemers tot gevolg. Men verwacht in 2020 een groot tekort aan zorgpersoneel.”

Volgens cijfers van het CBS steeg het aantal banen in het laatste kwartaal van 2016 sterk dankzij een aantrekkende economie. Er is zelfs sprake van de grootste groei in vijf jaar tijd. Wel blijven functies langer openstaan doordat het aantal vacatures sneller toeneemt dan het aantal vervulde vacatures, aldus het CBS.

Bedrijven die moeite hebben om vacatures te vervullen, doen er goed aan te investeren in een goed werving- en selectieproces. Poos: “Goed personeel is een van de belangrijkste succesfactoren voor de groei van bedrijven. Werknemers zijn immers de spil van je bedrijf, en alleen met gekwalificeerd en gemotiveerd personeel kun je de concurrentie vóór blijven – nu en in de toekomst.”

Tips voor werving en selectie

Job Marketing: de korte termijn oplossing

Vergroot het bereik van uw vacatures door ze actief te promoten met Job Marketing. Een functie wordt vaak online gezet, misschien gedeeld op Linkedin, maar niet actief gepromoot. Dit maakt dat weinig mensen hun weg weten te vinden naar de vacature.

Job marketing biedt hier een relatief makkelijke oplossing; door budget vrij te maken voor marketing van lastige vacatures bereik je een groter publiek. Hier hoeft je geen Philips, Heineken, of Shell voor te zijn. Ook met een klein budget kan je via LinkedIn, of andere social media, aan marketing doen. Door de vacature gericht te promoten weet u daarnaast zeker dat de vacature alleen getoond wordt aan personen die binnen een door jou geselecteerd profiel vallen.

Employer Branding: de lange termijn oplossing

Als een kandidaat moet kiezen tussen twee soortgelijke vacatures, één bij een bedrijf dat hij/zij al kent, de andere vacature bij een onbekende organisatie, zal de kandidaat in de regel voor het reeds bekende bedrijf gaan. Dit is in een notendop de filosofie achter employer branding. Een vorm van lange-termijn marketing die zich richt op het promoten van een werkgeversimago bij potentiële kandidaten.

Door het promoten van naamsbekendheid en uw organisatie via marketinguitingen neer te zetten als een aantrekkelijke werkgever, zullen kandidaten op de lange termijn sneller zelf de weg naar uw organisatie (en vacatures) vinden. Denk in deze context bijvoorbeeld aan Google of de KLM, die door hun aantrekkelijke werkgeversimago altijd kunnen beschikken over getalenteerde kandidaten om vacatures mee in te vullen.

Utiliseren bestaande (organisatie)netwerk

Maak naast job marketing/employer branding ook gebruik van uw bestaande netwerken. Deze goedkope maar effectieve optie wordt vaak maar gedeeltelijk, of zelfs helemaal niet gebruikt.

Vraag medewerkers om vacatures te delen op LinkedIn, of zelf geschikte kandidaten aan te dragen. Een kleine rekensom laat zien hoe effectief dit kan zijn. Stel: er zijn 30 medewerkers die de vacature delen, met elk gemiddeld 450 connecties, dan bereik je in theorie 13.500 mensen, zonder enig marketingbudget.

Stem arbeidsvoorwaarden af op de doelgroep

Probeer de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden die bij een vacature horen, goed aan te laten sluiten op de wensen van de doelgroep. Wanneer jouw perfecte kandidaat een net afgestudeerde is, zal hij/zij misschien nog niet zo geïnteresseerd zijn in scholingsmogelijkheden, of een royaal zwangerschapsverlof. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde: de oudere kandidaat met jonge kinderen is misschien meer geïnteresseerd in de mogelijkheid om parttime, of vanuit huis te werken, dan iemand zonder kinderen. Door flexibel te zijn bij het vaststellen van de arbeidsvoorwaarden, kan een kandidaat over de streep worden getrokken.

Over de data
De cijfers uit het onderzoek zijn afkomstig uit Indeed-data. Hierbij is gekeken naar het aantal vacatures voor bepaalde functies, dat langer dan zestig dagen op Indeed staat. Hierbij zijn alleen functietitels meegenomen met meer dan vijfhonderd vacatures op Indeed.

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on email